Välkommen till Idre, Särna, Grövelsjön!

Hem Info Fiske Sommar Vinter Dagboken Fjällvandra

Två veckors fiske i Idretrakten.

abborre-matfisk.jpg

Hemma i Idre för två veckors fiske. Det ska bli kul. Förra sommaren hade jag ingen semester så det blev skralt med fiske. Jag fick tips av P.J. via Messenger om ett fint abborrvatten. Jag och Igor gjorde en övernattningstur dit när vi inte hade haft någon lycka med öringfisket i ett par dagar innan.

Det kom en regnskur när vi kom fram så vi spände upp en presenning och avvaktade en liten stund.

nattmacka.jpg

Framåt midnatt blev det dags att steka lite abborrfilé. Gott på knäcke, Igor hade tagit med någon sorts dill/romsås som passade bra att lägga på.

rest-av-skogsbruk.jpg

Den här stocken glömdes kvar, eller kanske troligare ratades p.g.a. något fel på den och har blivit liggandes här sedan dess.

hjortronkart.jpg

Hjortronen blir ovanlligt tidiga denna varma sommar. Det är bara 20:e juni än så länge.

igor-fotar-fisk.jpg

Dagen efter lossnade det på öringfronten. Resultatlöst fiske hela dagen vände för Igors del när det blåste upp till riktigt oväder. Jag gav mer eller mindre upp och började gå mot bilen men Igor nötte på och kastade i motvind. Det resulterade i en öring på 1,6 kg.

igor-b-oste.jpg

Läge för fotografering och en "Bengt Öste-hyllning"

oring-1600-gram.jpg

Dagen efter, på självaste midsommarafton, slog jag till med en lika stor, 1,6 kg, i ett annat vatten som brukar ge bra utdelning ibland. Mia, Annalina och Cristoffer följde med på den här fisketuren.

jag-oring-1600-gr.jpg

Skön känsla när fisket går bra. Jag fick den här öringen och flera med den under de kommande dagarna på en silver/röd Spark Classic från min egen butik.

tranbarsblom.jpg

Tranbären blommade. Det såg ut att kunna bli ett bra tranbärsår.

mia.jpg

Mia fastnade på bild. Annalina och Christoffer är någonstans i närheten också.

Igor slog till med en kilosöring.

christoffer-roding.jpg

Christoffer fick till slut utdelning han också. Röding på 7-8 hekto.

matfiskar.jpg

Matfiskar.

När öringen nu verkade vara nappvillig så bestämde jag och Igor oss för att sova ute en natt vid ett bra öringvatten. Det blev en lyckad fisketur.

Otroligt fin kväll, jag satte mig ner, tände en cigarr och bara njöt av tillvaron en stund efter att jag landat en öring på 1,1 kg som skulle få bli med hem som matfisk.


Det brukar annars ofta vara så att när öringen vakar så pass intensivt som den gorde denna kväll så är den inte intresserad av spinnare. Dessutom brukar de flytta sig längre ut eller sluta vaka om man kastar åt deras håll. Den här kvällen vakade det hela tiden och vi var i kontakt med fisk flera gånger var.

romgrot-o-fisk.jpg

Här vankas det festmat! Römgröt och fisk, eller flötgröt och fisk. Båda varianterna av namn på den här rätten används i Idre. Kokt röding eller öring äts tillsammans med en gröt kokad på vispgrädde. Många vill ha strösocker och kanel på gröten. Kokt potatis och lite mindre av gröten fungerar också.

hjortron-i-juni.jpg

Slutet av juni och hjortronen börjar mogna. Det är åtminstone två eller tre veckor tidigare än de brukar. Men så har det varit en riktigt varm och fin sommar så här långt också.

abborre-b-oste.jpg

Sista dagarna i juni, varmt och torrt. Vi tänkte osss att få fin harr på torrfluga från flytring. Vi rustade oss för övernattningstur.

Torrflugefisket blev ingen höjdare, ingen vakande harr där vi förväntat oss. Kanske för varmt i vattnet så de hade flyttat till bättre förhållanden.

Igor gick över till kastspö och jigg och fick fin abborrre istället.

harrvatten.jpg

Slutet på semestern blev detta. Bra fiske får man nog ändå säga och att sova i hängmatta var som sagt en höjdare!

Tillbaka till toppen>>