Välkommen till Idre, Särna, Grövelsjön!

Hem Info Fiske Sommar Vinter Dagboken Fjällvandra

Jobb i Idre oktober till december

Bilder och ett antal små korta filmsnuttar kommer här:

Det blev ungefär en månads jobb till att börja med på "Belysningsprojektet". Ca 60 stolpar med ny belysning skulle monteras i hela Västbackens sträckning från topp till dal. Stolparna flygs ut med helikopter till nedgrävda två meter djupa lodräta rör där de provisoriskt säkras med kilar. Sedan fyller man med hjälp av helikoptern upp hålet/röret med singel runt stolpen som permanent fäste/fundament.

Flera veckor höll jag till i anslutning till den här grävmaskinen med mycket kompetent grävmaskinist. Mitt jobb, tillsammans med Hasse H. och elektriker m.fl. var att hålla utkik så vi inte grävde av något i onödan och att se till att kablar och fiberrör kom på plats.

lampa.jpg

I mitten av november hade vi kommit så pass långt att det var dags att skruva i lamporna innan stolparna i nedre delen av Västbacken flögs ut. Ett par tre stycken 2000-wattslampor i varje stolpe ska sörja för rejäl belysning av backen.

dimma-nedanfor-vasthavet.jpg

Väder och vind växlar hela tiden. Här är det dimma i ett stråk från Himmeråsen, där Himmelfjäll AB öppnar en helt ny skidanläggning nästa vinter, och in över Västbacken.

sista-biten.jpg

Sista biten längst ned i Västbacken och min del i det här grävprojektet går mot sitt slut. Fysiskt krävande jobb och blött och kallt emellanåt. Trevliga arbetskamrater lättar upp och tiden går ganska fort ändå.

snokanon-solnedgang.jpg

Solnedgång i mitten av november. Kylan har kommit och snökanonsystemet börjar jobba på allvar.

elbil-pa-laddning.jpg

Den här elbilen hade vi tillgång till ibland. Här har den inte riktigt orkat ända hem så vi har puttat den till en snökanon och lånar ström till laddning där. Kylan och den tuffa terrängen gjorde livet surt för elbilen. Det hände då och då att den inte orkade så länge som man skulle kunnat önska. Det fick min arbetskamrat David M. att utbrista: - Den är fan som en Iphone på hjul!

stadion-idre-fjall.jpg

Skidstadion i andra halvan av november. Inga större snömängder har kommit från ovan ännu.

Första veckan i december och jag är ute på jobb på Ostsidan med elbilen. Det har har kommit lite snö men den tar sig fram fint på slät mark med 4-hjulsdrift och nästan full laddning. Vacker morgonsol i trädtopparna.

det-har-snoat.jpg

En dryg vecka in i december kom snön på allvar. Här håller jag på att sopa fram bilen inför morgondagens tur till jobbet.

istapp-varmekabel.jpg

Trasig värmekabel på Ost-6:an gör att det bildas stora istappar längs dalstationen. Vi sätter upp det på listan att åtgärda innan liften öppnar nästa vecka.

På Idre Fjälls ostsida finns det kvar en del fin skog i direkt anslutning till lift och pist. Det här är filmat 22: december och nu har vi ganska mycket snö.

rimfrost.jpg

23:e december. Fin rimfrost efter en period med kyla.

Tillbaka till toppen>>