Välkommen till Idre, Särna, Grövelsjön!

Hem Info Fiske Sommar Vinter Dagboken Fjällvandra

Majfiske i Varglavens rike

selfie-vid-olstenen.jpg

Jag har under några års tid kommit iväg på en första tur till mitt favoritvatten redan kring 10:e maj. I år är våren sen så jag får vänta. Nu har jag väntat till 17:e maj och det ser ut så här!

Det är inte fiske på agendan denna gång. Jag var helt enkelt nyfiken på hur det såg ut ute i terrängen och passar samtidigt på att bära med lite öl så jag slipper det resten av sommaren.

Jag siktar på att fiska mycket denna sommar!

mycket-sno-17e-maj.jpg

Mycket snö som synes. Riktigt tungt att gå i, skidor hade varit mycket bättre på fötterna. Men vädret är varmt och stabilt så snön kommer smälta undan fort tror jag.

roding-matfisk-idre.jpg

En kvällstur mitt i veckan till en tjärn nära Idre resulterade i en fin matfisk som tog på spinnare.

olstenen-26emaj.jpg

26:e maj!

Nu kan sommarfisket starta. Nio dagar senare än "vinterbilden" är detta och det är nu musöronstora löv i björkarna.

kvallskaffe-pa-g.jpg

Tältet uppsatt och det mesta i ordning. Jösses vad gott det ska bli med en kopp kaffe innan fisket startar på allvar.

middagslur_bottenmete-2.jpg

Efter en god natts sömn, frukost och sedan lunch är en tupplur finfint om fisket gått trögt. Bottenmete får göra "jobbet" under tiden.

musoron-2.jpg

Smått otroligt att våren/sommaren kommit så här långt på bara 10 dagar. Men vädret har varit riktigt varmt och skönt senaste veckan.

frytorkad-kvallsmat.jpg

Frystorkat får det bli till middag idag. Jag brukar ha med någon påse som reservmat på mina turer men nu hade jag varit lite lat och tagit med den här för avsmakning. Den smakade riktigt bra faktiskt. Jag bättrade på med en klick smör och hade jag haft huvudet på skaft hade jag lagt på en äggula vid servering. (Men å andra sidan var de medhavda äggen tänkta till frukost).

kvallsfika.jpg

Fisket gick trögt. Inga napp så här långt. En ätande öring i strandkanten hade jag sett tidigare under dagen. Den var ca 25 cm lång och intressant att följa när den plockade i sig lite av varje längs sin rutt helt nära land. Men med eld och kaffe är livet trivsamt även om det inte nappar.

smoke-teton-trout-skymning.jpg

Fin kväll att njuta av.

solnedgang-vid-22-tiden.jpg

Solen har gått ned. Klockan är kvart över tio ungefär och i nästan en månads tid till blir det ljusare för varje kväll som går. Det här är något jag kan längta efter när vintermörkret och kylan håller greppet om norra Dalarna.

bottenmete-lapponicus.jpg

Fisken vill inte nappa på spinn. Inga direkta vak att kasta fluga på heller. Bottenmetet får stå kvar ute, jag kryper in i tältet.

selfie-varglav.jpg

Fantastiskt fint väder har jag haft på den här turen. Jag avslutar med en "selfie" tillsammans med lite varglav.

Tillbaka till toppen