Välkommen till Idre, Särna, Grövelsjön!

Hem Info Fiske Sommar Vinter Dagboken Fjällvandra

Omslag "Vandringsturer i norra Dalarna"

Lokala försäljare

Idre Turistbyrå, Idre FjällIdre Hembygdsgård, Lomkällan, Fjällbua, Du kan också beställa den direkt från mig via min webshop: shop.lapponicus.se

 

Boken finns även i lager hos många välsorterade bokhandlare runt om i Sverige, t.ex. Adlibris och Akademibokhandeln.

 

 

Så här beskriver förlaget boken:

Utsikt mot Nipfjället från Uggarna. 

Norra Dalarna, Älvdalen-Särna-Idre-Grövelsjön, är ett fantastiskt fint område för friluftsliv. Här finns stora skogar, myrar, mängder av fiskrika sjöar och älvar, Sveriges senaste nationalpark, Sveriges högsta vattenfall och fina fjällområden.

 

Här finns också ett varierat utbud av boende, allt från stora, välorganiserade anläggningar med mängder av färdiga aktiviteter, till vandrarhem, fjällhotell och stugor. Under sommarhalvåret är det dessutom förhållandevis gott om plats. Det är i princip inga köer till någonting någonstans. Ändå är utbudet av aktiviteter och service alldeles utmärkt.

 

Området har mycket fina möjligheter för vandring. Här hittar du lätt en typ av vandring som passar dig, både vad gäller längd, svårighetsgrad och naturupplevelse. Här finns mängder av vandringsleder, stigar och grusvägar att vandra på och terrängen bjuder på allt från fin låglandsvandring, till doftande skogar och fjäll.

 

I boken hittar du beskrivningar av ca 40 vandringsturer för kortare eller längre dagsturer i området Älvdalen-Särna-Idre-Grövelsjön, samt tips på längre turer med en eller två övernattningar. Boken är en utmärkt inspirationskälla till vandringsturer i området och även du som redan varit där hittar säkert ett antal nya vandringsmöjligheter. En mycket stor del av vandringsturerna passar utmärkt för hela familjen.

 

Boken är skriven av Jonas Gardsiö som kan området utan och innan. Han har i många år varit aktiv inom turistnäringen och tillbringar stor del av sin fritid ute i naturen.

 

Praktiskt fickformat - lätt att ta med sig på turen!

 

Fikapaus norr om Nipfjället, Idre. 

Fulufallen strax norr om Fulufjällets nationalpark. 

Fler vandringsböcker och annat intressant finns att köpa från samma förlag.

 

Bokens väg från idé till tryck

Utsikten mot Hävlingen från Storvätteshågna går inte av för hackor!

En dag 2007 fick jag ett telefonsamtal från Benny på Vildmarksbiblioteket. De höll på med en serie vandringsguider och undrade om jag ville skriva en om Särna, Idre, Grövelsjön. Hur hittade ni just mig undrade jag. De hade hittat mig via hemsidan och konstaterat att jag kanske kunde vara en lämplig kandidat. 

 

Jag satte igång med att planera vilka turer som skulle vara med. Nästa steg blev att gå alla turer. Några gick jag flera gånger. En del hade jag redan gått förut naturligtvis men det går inte att skriva vandringsguide ur minnet. Dessutom behövdes bilder.

Jag behövde två somrar för att rekognocera och fotgrafera och sedan en hel höst för att skriva och korrekturläsa. Mer jobb än jag trodde från början helt klart. I mars 2009 presenterades boken för första gången, pinfärsk från tryckeriet. Det gjordes på Vildmarksmässan.

 

Länk till ett inslag som sändes i Dalanytt P4, 2:a september 2009

Slutsåld 2014, uppdaterad upplaga kom i mars 2015. Ny utökad upplaga utkom i april 2022 .

 

Infoo.se - Den officiella svenska webbkatalogen
Den officiella svenska webbkatalogen